Tessy Troubleyn

 
Vragen over opruimen volgens de methode van Marie Kondo.

" Zoek de kleine dingen die aan het leven vreugde en voldoening geven " ( Confucius )


Waarom beroep doen op een Marie Kondo consultant?

Opruimen is een intensief traject. Je kan bijvoorbeeld zelf aan de slag door de boeken van Marie Kondo te lezen: “Opgeruimd” en “Spark Joy”. Toch heeft professionele begeleiding een aantal troeven. Je neemt daadwerkelijk tijd om aan je opruimtraject te beginnen en dit te vervolledigen. Jij bent degene die alle beslissingen neemt. Dat kan niemand anders voor je doen. Maar als een soort coach sta ik aan je zijde: ik beantwoord je vragen, ondersteun je, volg je op, moedig je aan en help je door je twijfels en weerstand heen. Hierdoor gaat je traject veel dieper.


Waarin verschilt de Marie Kondo Methode van andere opruimmethodes?

Het bijzondere van deze aanpak is dat je slechts één keer in je leven grondig je huis opruimt en daarna nooit meer. De KonMari-methode is een heel efficiënte en doeltreffende werkwijze om schoon schip te maken en bijgevolg niet meer in de rommel te zitten. Bovendien is het een heel positieve methode, want je bewaart enkel de spullen waar je echt van houdt. Je focust op wat je houdt, niet op wat je weg doet. Zo omring je je met voorwerpen die je waardevol vindt en blij maken en krijg je meer respect voor je bezittingen. Hierdoor ga je er automatisch meer zorg voor dragen. Bovendien word je meer tevreden met minder, wat invloed heeft op je consumptiegedrag.

Veel opruimmethodes raden je aan om elke dag, beetje bij beetje, op te ruimen of om elke dag 1 voorwerp weg te gooien. Dit werkt niet omdat het proces zo oneindig lang duurt. Ook wordt vaak aangeraden om kamer per kamer op te ruimen, maar mensen bergen dezelfde spullen op verschillende plaatsen op, waardoor het moeilijk is om een overzicht te hebben en de eenvoud erin te houden. Opruimen per categorie heeft dit nadeel niet.

Tot slot is de Japanse benadering heel inspirerend en veel meer dan een louter praktische aanpak. Waarden als zorg, eenvoud, respect en dankbaarheid vormen de basis van deze methode, waardoor je ook als mens anders in het leven gaat staan. 


Hoe lang duurt 1 sessie gemiddeld ?

Standaard duurt een opruimsessie ongeveer 5 uur. Dit is niet te lang, maar ook niet te kort om een significante vooruitgang te kunnen zien en de principes van de methode aan te leren. Soms zal het iets korter zijn, afhankelijk van je energie, hoe snel je 1 categorie afrondt en of het proces gevoelsmatig veel met je doet. Opruimen kan fysiek en emotioneel inspannend zijn. Ik houd hier graag rekening mee om een optimale kwaliteit per sessie te kunnen garanderen.  


Moet ik nog apart betalen voor de verplaatsingskosten ?

Neen. De verplaatsingskosten zijn inbegrepen in de prijs.


Is deze methode hetzelfde als 'minimalisme'?

Neen. Minimalisme is gebaseerd op enkel houden wat je in essentie nodig hebt. De Marie Kondo Methode vertrekt vanuit enkel houden wat je blij maakt en wat waardevol voor je is. Dit is een andere benadering. Door het volgen van de opruimsessies zal je waarschijnlijk wel minder voorwerpen gaan bezitten waardoor je huis rustiger en minimaler zal ogen. Maar het is geen must. Heb je graag veel objecten om je heen, omring je er dan mee en houd ze met volle overtuiging.


Wat gebeurt er met de voorwerpen die ik wens weg te gooien?

Je bent zelf verantwoordelijk voor de voorwerpen die je niet langer wenst. Het is een deel van het opruimproces om dankbaar te leren zijn voor de spullen die hun diensten bewezen hebben en ze dan zelf weg te brengen. Het verwijderen van de dingen die je niet meer nodig hebt, zal je gaandeweg meer ruimte geven. Ik raad je aan om zo veel mogelijk voorwerpen naar een kringloopcentrum of tweedehandswinkel te brengen of online te verkopen. Zo kan je ze een tweede leven geven en kan je er mogelijks nog iets voor terugkrijgen. Doneren aan een goed doel is natuurlijk ook een goede optie. Dingen die in slechte staat zijn, sorteren we zorgvuldig.


Wat als mijn partner niet wenst mee te werken?

We focussen tijdens de sessies op jouw spullen. Je begint met je eigen dingen. In veel gevallen wekt het opruimen nieuwsgierigheid op en is er een grote kans dat ook je partner of gezinsleden interesse zullen tonen. Respectvol samenleven met anderen wil ook zeggen respect hebben voor hun spullen en hun anders-zijn. Ik reik je zeker extra tips aan om ook in een gezinscontext vlot te kunnen opruimen. Heeft je partner ook interesse? Dan kan hij/zij ook een individueel traject starten en bekijken we welke categorieën jullie eventueel samen kunnen aanpakken. 


Helpt de Marie Kondo consultant ook met poetsen? 

Neen. Mijn taak is om je te begeleiden tijdens het opruimen en het opnieuw organiseren van je ruimtes. Poetsen maakt daar geen deel van uit.


Moet ik iets voorbereiden voor de opstartsessie?

Neen. Ik ontmoet je huis graag zoals het is, zonder oordelen. Je vraagt mijn begeleiding, dus ga zeker niet opruimen voor mijn komst. Als je tijd en interesse hebt, kan je de boeken van Marie Kondo lezen, maar het is zeker geen vereiste. Gaandeweg leg ik je de methode uit, zodat je ook zonder het lezen van de boeken volledig op de hoogte bent.

Je hoeft op voorhand niks aan te kopen. We werken zo veel mogelijk met de opbergruimtes en opbergers die reeds aanwezig zijn. Dat is tevens de schoonheid van deze methode. Houd wel vuilniszakken, kartonnen/plastic dozen aan de kant. Ze doen dienst bij het sorteren. Ook schoendozen en kleinere doosjes kunnen handig zijn als vakverdelers in je kasten.


Waarin verschilt het dagelijks opruimen voor en na het traject?

Nadat je heel je huis onder handen hebt genomen volgens de Marie Kondo Methode, neemt het dagelijks opruimen nog maar weinig tijd in beslag. Je bezit enkel nog de voorwerpen die belangrijk voor je zijn en hebt je ontdaan van alles wat je niet meer nodig hebt. Bovendien heeft elk item nu een duidelijke plek gekregen. Het opruimen gaat nu meer vanzelf: je bezit minder, je weet precies wat je hebt en je kan alles gemakkelijk opbergen en terugvinden.

Je huis leeft en is een dynamische plek. Je zal nu zelf snel aanvoelen wanneer bepaalde voorwerpen hun diensten hebben bewezen en ze niet meer in je huis horen. Omgekeerd zullen er nieuwe voorwerpen bijkomen, maar je zal merken dat je minder en met meer aandacht koopt.  


Zullen er foto's genomen worden van mijn huis, voor en na?

Enkel als je dit zelf graag wenst. Het kan wel fijn zijn om je vorderingen te zien en het kan je helpen om de moed erin te houden als het wat moeilijker gaat. Ik hecht veel belang aan de vertrouwensrelatie die we opbouwen en aan je privacy en zal deze foto’s nooit zonder jouw toestemming publiek maken. 


Waarom zijn er geen voor en na foto's te vinden op deze website? 

Ik toon bewust geen voor en na foto's omdat ieders traject zo persoonlijk en uniek is. Vergelijkingen zijn hier niet op hun plaats en wat voor één persoon heel waardevol is en vreugde geeft, is dat niet voor een ander. Tijdens het opruimen zullen we je idealen, overtuigingen en invloeden tegenkomen en het vraagt de nodige moed om hier eerlijk naar te kijken. De basis van de Marie Kondo Methode is voelen wat voor jou belangrijk is en dus niet voor iemand anders. Op het einde van de rit een opgeruimd huis hebben is heel fijn, maar wat ook betekenisvol is, is wat er gaandeweg verandert in jezelf en de manier waarop je in het leven staat. Dit is niet weer te geven in foto’s en afbeeldingen zouden je kunnen afleiden en afbreuk doen aan het waardevolle proces dat je hebt afgelegd.