Tessy Troubleyn

 
Ik werk volgens de Marie Kondo methode, ontwikkeld door de Japanse Marie Kondo. Zij is auteur van de bestsellers 'The magic of tidying up' en 'Spark Joy'.

" Door weg te doen wat je niet meer nodig hebt, ontdek je wat je dierbaar is."  (M. Kondo)


Ik werk volgens de Japanse Marie Kondo Methode (KonMari-methode). Het is een doeltreffende manier om slecht één keer in je leven heel grondig je huis op te ruimen en daarna blijvend te genieten van de positieve gevolgen.

Marie Kondo ontwikkelde deze methode dankzij haar jarenlange ervaring. Ze is auteur van de bestsellers: The magic of tidying up en Spark Joy, waarvan wereldwijd meer dan 8 miljoen exemplaren zijn verkocht. Haar kijk op opruimen is uniek en raakt aan alle facetten van het leven. 

De Marie Kondo Methode

Ruim je ganse huis op, in plaats van beetje per beetje

Denk niet aan opruimen als een dagelijkse gebeurtenis. Zie het als een speciale gebeurtenis die je slechts 1 keer in je leven uitvoert. Door gans je huis, zo snel en volledig als mogelijk aan te pakken, ben je in staat om je leefgewoontes drastisch te veranderen. Hierna neemt het dagelijks opruimen nog maar weinig tijd en energie in beslag.

Sorteren per categorie, niet per kamer

Mensen bergen dezelfde spullen op verschillende plaatsen op. Hierdoor is het moeilijk om een overzicht te hebben en de eenvoud erin te houden. Opruimen per categorie heeft dit nadeel niet. Er zijn 5 categorieën volgens een vaste volgorde. Ze gaan van eerder makkelijk naar moeilijk. We beginnen met kleding, daarna boeken, paperassen, komono (varia) en tot slot spullen met emotionele waarde.

 

Eerst selecteren wat je houdt

‘Word ik er blij van?’ Deze vraag is de basisvraag bij het selecteren en is meteen de succesfactor van deze methode. Je kiest met je gevoel en niet met je hoofd. Er zijn geen regels over wat weg moet. Jij beslist zelf wat je graag wil houden. Op het einde van het traject heb je een huis vol dingen die je dierbaar zijn. 

 

Tot slot: opbergen

Na je selectie krijgen alle spullen een vaste plek, per categorie. Je leert een unieke manier van opbergen en opvouwen waarbij je doorgaans alle items rechtop zet. Dit maakt alles overzichtelijk en zorgt ervoor dat je respectvol blijft omgaan met je bezittingen. We geven je favoriete spullen extra zichtbaarheid zodat je huis een plaats wordt waar je energie opdoet en ruimte voelt.