Tessy Troubleyn

Ma - leegte/lege ruimte

'Ma' - leegte of lege ruimte

Ma - leegte/lege ruimteTessy Troubleyn
Pine Trees | 16de eeuw | Tohaku

Pine Trees | 16de eeuw | Tohaku

Op de bovenstaande afbeelding zie je 1 van de 6 panelen van 'Pine Trees' van de kunstenaar Tohaku waarin het Japans concept 'ma' wordt geïllustreerd: leegte, pauze of lege ruimte. Eigenlijk kan je het zien als de lege ruimte rondom alle voorwerpen of tastbare materie. Bij deze inkttekening is 'ma' de ruimte rondom de bomen. En net in deze leegte bestaat de mogelijkheid tot beweging. Zo kan de wind de bomen doen bewegen door de aanwezigheid van 'ma'.  Beeld je eens een kamer in die je van onder tot boven vult met objecten. Hoe meer objecten in de kamer, hoe minder 'ma' en bijgevolg hoe minder je je in deze kamer kan bewegen en dus hoe minder bruikbaar en flexibel ze wordt. Doorgaans is de mens gefocust op voorwerpen. Maar deze kan je eigenlijk niet los zien van de lege ruimte rondom. Het Japanse woord ruimte betekent nooit enkel kamers/gebouwen. Het gaat altijd over de interactie en relatie tussen mensen en/of voorwerpen in deze kamers/gebouwen.

Kijk even rond bij je thuis of op de werkvloer. Hoe zit het met de relatie tussen de lege ruimte en de objecten? En denk eens na over de impact hiervan op de mensen die zich in deze omgeving bevinden.

Opruimen heeft precies te maken met de relatie tussen mensen, objecten en lege ruimte. Leegte is noodzakelijk. Het doet nieuwe dingen ontstaan. Net zoals de boer die zijn veld even braak of beter leeg laat liggen na de oogst, zodat er opnieuw gewassen kunnen groeien. Focus eens op 'ma' in plaats van op voorwerpen, waar je ook bent ... Het geeft een andere beleving ...