Tessy Troubleyn

Lentebloesems

Lentebloesems

LentebloesemsTessy Troubleyn
Hiroshige | Cherry Blossoms in full bloom along the Sumida River | 1843 | Museum of Fine Arts Boston

Hiroshige | Cherry Blossoms in full bloom along the Sumida River | 1843 | Museum of Fine Arts Boston

De lente heeft haar intrede gedaan. Prachtige en geurende bloesems zien voor het eerst het daglicht. Er hangt verandering in de lucht. En na het verstilde winterseizoen is dit voor velen zeer welkom.

In Japan wordt de lente ingezet met een feest: Sakura. Mensen komen massaal naar buiten, ontmoeten elkaar en eten samen onder de roze bloesems van de Japanse kerselaar. Kwetsbaar mooi en inspirerend is het bekijken van deze bloesems. De Sakura staat symbool voor vernieuwing en hoop, maar ook voor de schoonheid van het vergankelijke, want de kersenbloesems zijn maar kortstondig (maximum 2 weken) te bewonderen. De natuur toont deze symboliek in de seizoenen: de dood van de winter is de geboorte van de lente die overgaat in de zomer, dan de herfst en de cirkel is rond. De cycli wisselen af, nodigen ons uit om hier en nu te zijn en mee te bewegen met de stroom van het leven.

Kijk eens naar je eigen leven. Het bestaat eveneens uit cycli. We zijn allen ooit baby geweest, kind, jongere, jongvolwassene enz. Bij elke fase horen spullen. Maar moet je alles bewaren van deze vroegere stadia? Moet je je speelgoed bijhouden? Al je kinderboeken? Of je cursussen van toen je student was? Opruimen volgens de KonMari-methode is afscheid nemen van sommige spullen van het verleden, zodat je meer ruimte kan maken voor wat er nu aan de orde is en wie je nu bent. Hoe minder ballast van het verleden, hoe meer ontvankelijk je kan zijn voor nu en wat nog komen gaat. De Sakura toont ons dit elk jaar opnieuw, wonderlijk schoon en duidelijk.