Tessy Troubleyn

Een kamer voor jezelf

Een kamer voor jezelf

Een kamer voor jezelfTessy Troubleyn
 
een kamer voor jezelf - Virgina Woolf
 

Samenwonen met anderen is niet altijd eenvoudig. Als je zelf houdt van orde en de ander creëert wanorde, hoe moet het dan? Eigenlijk ben je pas echt volledig klaar met opruimen als je je niet mengt in de wanorde van de ander. Niet iedereen heeft behoefte aan eenzelfde soort opgeruimde omgeving. Spullen van iemand anders weggooien omdat jij ze niet leuk vindt, is al helemaal uit den boze en getuigt van niet al te veel respect. De oplossing: creëer een kamer of hoekje voor jezelf, een plek die je helemaal kan inrichten hoe jij het wenst. En ga nog een stap verder: ook al woon je met een heel gezin onder één dak, geef ieder gezinslid een eigen persoonlijke ruimte.

Wanneer je je ergert aan andermans spullen focus dan opnieuw op jezelf. Vaak ga je een ander veroordelen omdat er iets in je eigen leven niet in orde is. Dat kan je kamer zijn, maar ook iets dat je voor je uitschuift.

Virginia Woolf schreef in 1929 het boek 'A room of one’s own’. Ook zij zag de noodzaak in van een persoonlijke ruimte, zeker wanneer je bezig bent met de creatie van iets nieuws. Zelfs een slot op de deur mag, volgens haar, niet ontbreken.

Dus neem ruimte voor jezelf, letterlijk en figuurlijk. Begin met een fysieke plek waar je je ding kan doen, zonder toeschouwers of kritische ogen van anderen. Zet het compromis hier buiten, want water bij de wijn valt doorgaans niet te smaken.