Tessy Troubleyn

Ikiru of leven

Ikiru of levenTessy Troubleyn

Film IKIRU - 1952 - Akira Kurosawa

Deze film van Akira Kurosawa is een pareltje. Centraal staat de figuur van Kanji Watanabee, een ouder wordende bureaucraat die betekenis in zijn leven zoekt, nadat er maagkanker is vastgesteld. Hij weet eerst niet waar te beginnen, maar gaandeweg wijzigt er iets en ontdekt hij wat ‘leven’ is.

Watanabee verlaat zijn gekende pad en betreedt een ongekende weg die hem raakt, transformeert en iets moois toevoegt aan zijn bestaan. Op die manier is hij een inspirerend voorbeeld voor anderen. Anderen die zich voornemen in zijn voetstappen te treden en zelf een begeesterde daad te volbrengen. Tot het dagelijkse leven hen terug opslorpt en deze krachtige intentie langzaam vervaagt tot een verre onscherpe herinnering.

Patronen zijn sterk, net als uitgesleten paden. Het heeft bij Watanbee lang geduurd om hierin verandering te kunnen brengen. Ook in ons huis hanteren we sterke patronen en gewoontes. Het is ontzettend moeilijk om gewoontes af te leren die gedurende jaren zijn toegepast. Als je beslist om te beginnen met opruimen, engageer je dan en pak het grondig aan en ruim je ganse huis op. Alles. Als je je omgeving volledig opruimt, verander je het uitzicht om je heen. Die totale verandering is zo krachtig en heeft een diepgaand effect. En… je wilt absoluut niet terugkeren naar hoe het ervoor was.

Dus als de nood roept, als je eigen begeesterde daad roept, wees dan paraat. Verlaat wat je kent en kies voor iets nieuws. Doe als Wantanbee, ongeacht je leeftijd. Het is nooit te laat om te veranderen ....