Tessy Troubleyn

Ikigai - je reden om te zijn

IkigaiTessy Troubleyn
 
Ikigai en opruimen volgens de KonMari-methode zijn verbonden
 

In het dorpje Ogimi in Zuidelijk Japan ligt de levensverwachting uitzonderlijk hoog: een groot aantal mensen wordt er ouder dan 100. Het wordt ‘het dorp van de eeuwelingen’ genoemd. Het geheim is … Ikigai (生 き 甲 斐).

Ikigai verwijst naar de dingen die iemands leven waardevol maken. Het gaat over je levensdoel. In het Frans zeggen ze het heel mooi: le raison d’être. Als je een doel hebt, weet je waarom je ‘s ochtends opstaat. Dit brengt actie en gedrevenheid. En als we de inwoners van Ogimi mogen geloven, leidt het tot een tevreden en lang leven.

Hoe ontdek je nu je Ikigai?

Je kan beginnen met een antwoord te zoeken op de volgende 4 vragen. Wat doe ik graag? Waar ben ik goed in? Wat heeft de wereld nodig? Waar kan ik voor betaald worden? Het is belangrijk dat je hetzelfde antwoord kan geven op alle vragen. Ikigai gaat dus veel verder dan jouw persoonlijke doel. Als het de wereld niet ten goede komt, dan mis je je bestemming. En vreemd is dit niet. Als je bijvoorbeeld iets graag doet, waar je goed in bent en je hiervan je beroep hebt gemaakt, maar je levert niks bij aan de wereld is de kans groot dat je vroeg of laat overmand wordt door een gevoel van nutteloosheid.

Vind je het moeilijk om ‘het’ antwoord op deze vragen te vinden, dan kan opruimen volgens de KonMari-methode je soelaas brengen. Door enkel de voorwerpen bij te houden die je blij maken en die waardevol voor je zijn, voel je wat echt belangrijk voor je is. Je scheidt het kaf van het koren. Alles wat overbodig is, wat er niet meer toe doet, daar neem je afscheid van. Vanzelf komt er zo ruimte voor zaken die er echt toe doen en dit kan je vrij letterlijk nemen. Er is meer plaats in je huis en in jezelf om die dingen te gaan doen die je graag doet. Zo breng je opnieuw passie en levenslust in je bestaan. En passie is de poort naar Ikigai.