Tessy Troubleyn

Spark joy

Spark joyTessy Troubleyn
 
spark joy
 

Je kan opruimen op 3 niveaus. En het goede nieuws is dat ze elkaar beïnvloeden. Hierin zit precies de kracht of ‘magie’ van opruimen volgens de KonMari-methode.

Het eerste niveau is het materiële niveau: de handen uit de mouwen steken, spullen van een bepaalde categorie (voorbeeld kleding) bij elkaar brengen in één ruimte en selecteren wat je wenst te houden door de vraag te stellen: ‘Does this spark joy?’. Als je deze werkwijze toepast op je ganse woning, heb je op het einde van de rit een huis met enkel nog voorwerpen die je vreugde geven. Door een eenvoudig en praktisch opbergsysteem vind je je weg blindelings terug naar deze ‘gekozen’ voorwerpen. Een lichtere en frisse sfeer zijn voelbaar, er is meer ruimte en je huis is veranderd in een plaats waar je energie en inspiratie opdoet.

Gaandeweg begin je ook vanbinnen te transformeren. Zo buiten, zo binnen. Dit is het tweede niveau of psychische niveau. Door elk voorwerp door je handen te laten gaan en je steeds opnieuw de vraag te stellen: ‘Does it spark joy?’ kijk je in een spiegel en leer je veel over wie je vandaag de dag bent: Wat vind ik belangrijk in mijn leven? Wat maakt me blij? Wat doe ik graag? Wat zijn mijn dromen? Maar ook: Wat heb ik weggestopt en niet aangepakt? Waar houd ik nog steeds aan vast, ook al dient het mij niet meer? Waarom draag ik kleding waar ik me niet goed in voel? Waarom consumeer ik zo veel, zonder dat het mij voldoening geeft? Waarom doe ik niks met de cursussen die ik heb gevolgd? Waarom voel ik me altijd schuldig als ik een gekregen voorwerp weggooi? … Je spullen vertellen je heel veel over jezelf.

Het letterlijk verwijderen van overtolligheden (niveau 1) en je verandering vanbinnen (niveau 2) beginnen zich ook op een derde niveau te laten voelen: het immateriële niveau. Je wordt tevredener met minder, verwelkomt meer vreugde in je leven en je draagt meer zorg voor je spullen, jezelf en je relaties. Dankbaarheid doet z’n intrede. En laat ons eerlijk zijn: er is geen groter medicijn dan dankbaarheid.

Spark joy en dank! Doe het voor je spullen, jezelf, de mensen rondom je en de wereld. Zo verhef je opruimen tot een (levens)kunst. Je zal versteld staan welke deuren er voor je zullen opengaan…