Tessy Troubleyn

Ikiru of leven

Ikiru of levenTessy Troubleyn

Film IKIRU - 1952 - Akira Kurosawa

Deze film van Akira Kurosawa is een pareltje. Centraal staat de figuur van Kanji Watanabee, een ouder wordende bureaucraat die betekenis in zijn leven zoekt, nadat er maagkanker is vastgesteld. Hij weet eerst niet waar te beginnen, maar gaandeweg wijzigt er iets en ontdekt hij wat ‘leven’ is.

Watanabee verlaat zijn gekende pad en betreedt een ongekende weg die hem raakt, transformeert en iets moois toevoegt aan zijn bestaan. Op die manier is hij een inspirerend voorbeeld voor anderen. Anderen die zich voornemen in zijn voetstappen te treden en zelf een begeesterde daad te volbrengen. Tot het dagelijkse leven hen terug opslorpt en deze krachtige intentie langzaam vervaagt tot een verre onscherpe herinnering.

Patronen zijn sterk, net als uitgesleten paden. Het heeft bij Watanbee lang geduurd om hierin verandering te kunnen brengen. Ook in ons huis hanteren we sterke patronen en gewoontes. Het is ontzettend moeilijk om gewoontes af te leren die gedurende jaren zijn toegepast. Als je beslist om te beginnen met opruimen, engageer je dan en pak het grondig aan en ruim je ganse huis op. Alles. Als je je omgeving volledig opruimt, verander je het uitzicht om je heen. Die totale verandering is zo krachtig en heeft een diepgaand effect. En… je wilt absoluut niet terugkeren naar hoe het ervoor was.

Dus als de nood roept, als je eigen begeesterde daad roept, wees dan paraat. Verlaat wat je kent en kies voor iets nieuws. Doe als Wantanbee, ongeacht je leeftijd. Het is nooit te laat om te veranderen ....

Babyspullen

BabyspullenTessy Troubleyn
Afbeelding+van+Tessy+Troubleyn.jpg

Bij de komst van een baby vermeerdert de hoeveelheid spullen op korte tijd sterk. Voor je het weet staat heel je huis vol kinderspullen en voel je minder ruimte voor jezelf. Ik geef je enkele tips om hiermee om te gaan.

1 - Werk met een lijst
Maak op voorhand even tijd om na te gaan welke items je echt nodig hebt en verzamel ze allen op een lijst. Dit kan in samenwerking met een bepaalde winkel, maar je kan ook zelf je eigen lijstje doorgeven. Op die manier communiceer je duidelijk met je omgeving wat je precies wenst en vermijd je geschenken die overbodig zijn.

2 - Kies voor ervaringen ipv materiële zaken
Laat je familie en vrienden weten dat je eigenlijk ook graag samen iets doet, in plaats van iets materieels te ontvangen. Ik denk bijvoorbeeld aan een picknick in het park, of een bon voor een avondje oppassen op het kindje, of een wandeling in het bos, of ... Ervaringen zorgen voor fijne herinneringen die verbindend werken.

3 - Durf te selecteren en enkel te houden wat je echt blij maakt
Het is heel leuk om items van andere ouders te krijgen. Je bespaart er geld mee en bovendien krijgen ze een tweede leven. Dat is een echte aanrader, maar behoed je voor 'te veel items'. Durf de gekregen voorwerpen goed te bekijken en bewust te selecteren. Houd enkel wat je echt fijn en waardevol vindt en geef de overige items, zonder schuldgevoel, terug. Het heeft geen zin om alles aan te nemen en dan je weg niet meer te vinden tussen de vele kinderspullen. Om een goede structuur te bewaren, kan je alles in 1 box steken per 3 levensmaanden. Dit werkt bijvoorbeeld heel goed voor kleding. Na 3 maanden ga je dan over naar de volgende box en kan je alles van ervoor terug opbergen (voor een volgend kindje) of doorgeven aan anderen.

4 - Communiceer met je omgeving
Communiceer dat je het liever eenvoudig houdt en dat je bij speciale gelegenheden niet te veel extra spullen in huis wenst te halen. Leg uit waarom dit belangrijk is voor je. Grote kans dat je mensen ook inspireert om anders naar spullen te kijken. Komt er toch zo nu en dan eens iets extra binnen, wees dan mild. De attentie zit uiteindelijk in het geven en minder in het item zelf. Geef het cadeau dan toch even een kans en blijkt het geen favoriet te zijn, bedank het dan en doneer het aan een goed doel, of breng het naar de kringloopwinkel.

Zeker met een kindje in huis is je woonst een dynamische plek. Dat is ook goed. Zorg ervoor dat de voorwerpen goed circuleren, dit wil zeggen, neem snel afscheid van spullen die je niet langer dienen zodat ze niet ‘onmerkbaar’ vermeerderen en vermeerderen. Wanneer jij als ouder bewust en zorgzaam omgaat met voorwerpen, geef je dit door aan je kind. Jong geleerd is oud gedaan!

Less is more… één bloem

Less is moreTessy Troubleyn
 
Sakae Tamura | White flower | 1931

Sakae Tamura | White flower | 1931

 

Sakae Tamura maakte dit mooie portret white flower in de jaren ‘30. De vrouw op deze foto houdt één madeliefje tussen duim en wijsvinger… Deze ene bloem maakt het beeld betoverend. Eenvoud is te prefereren boven overdaad of … less is more en dat geldt ook voor onze bezittingen. Spullen dragen zeker bij tot een geluksgevoel. In hoeverre denk je dat de hoeveelheid spullen een impact heeft op dit gevoel? Als je je inbeeldt dat je de helft minder spullen hebt bij je thuis, gaat je geluksgevoel dan ook 50% afnemen? Neen. Je krijgt er zelfs iets anders voor in de plaats: vereenvoudiging, overzicht, ruimte en tijd.

Als je minder spullen hebt,

  • heb je minder kasten en is er in je huis meer vrije ruimte voor jezelf.

  • heb jij terug controle over je bezittingen ipv dat zij jou controleren.

  • ga je tevredener zijn met minder en meer genieten van wat je bezit, want je houdt enkel die items die je echt de moeite vindt.

  • gaan de voorwerpen die je echt waardevol vindt meer tot hun recht komen omdat de ‘rommel’ nu voor minder afleiding zorgt.

  • kan je alles makkelijk een plaats geven en behoud je het overzicht. Zo ga je geen dingen dubbel kopen en vind je alles snel terug.

  • ga je minder tijd steken in opruimen en verlies je geen tijd met zoeken naar dingen. Deze extra vrije tijd kan je dan besteden aan activiteiten die je echt graag doet.

  • ga je meer respect hebben en zorg dragen voor je spullen. Zo gaan ze veel langer mee.

Waarom heb jij veel spullen? Maakt het je echt gelukkiger? Of is het een last geworden? Kijk nog eens goed naar de foto van Sakae Tamura en laat je inspireren. Kies voor minder, maar beter.

Lentebloesems

LentebloesemsTessy Troubleyn
Hiroshige | Cherry Blossoms in full bloom along the Sumida River | 1843 | Museum of Fine Arts Boston

Hiroshige | Cherry Blossoms in full bloom along the Sumida River | 1843 | Museum of Fine Arts Boston

De lente heeft haar intrede gedaan. Prachtige en geurende bloesems zien voor het eerst het daglicht. Er hangt verandering in de lucht. En na het verstilde winterseizoen is dit voor velen zeer welkom.

In Japan wordt de lente ingezet met een feest: Sakura. Mensen komen massaal naar buiten, ontmoeten elkaar en eten samen onder de roze bloesems van de Japanse kerselaar. Kwetsbaar mooi en inspirerend is het bekijken van deze bloesems. De Sakura staat symbool voor vernieuwing en hoop, maar ook voor de schoonheid van het vergankelijke, want de kersenbloesems zijn maar kortstondig (maximum 2 weken) te bewonderen. De natuur toont deze symboliek in de seizoenen: de dood van de winter is de geboorte van de lente die overgaat in de zomer, dan de herfst en de cirkel is rond. De cycli wisselen af, nodigen ons uit om hier en nu te zijn en mee te bewegen met de stroom van het leven.

Kijk eens naar je eigen leven. Het bestaat eveneens uit cycli. We zijn allen ooit baby geweest, kind, jongere, jongvolwassene enz. Bij elke fase horen spullen. Maar moet je alles bewaren van deze vroegere stadia? Moet je je speelgoed bijhouden? Al je kinderboeken? Of je cursussen van toen je student was? Opruimen volgens de KonMari-methode is afscheid nemen van sommige spullen van het verleden, zodat je meer ruimte kan maken voor wat er nu aan de orde is en wie je nu bent. Hoe minder ballast van het verleden, hoe meer ontvankelijk je kan zijn voor nu en wat nog komen gaat. De Sakura toont ons dit elk jaar opnieuw, wonderlijk schoon en duidelijk.

Het geluk van de kraanvogel

Geluk van de kraanvogelTessy Troubleyn
Hokusai | 2 cranes and sunrise | Edo Period

Hokusai | 2 cranes and sunrise | Edo Period

Tijdens de Edo periode in Japan (1603 - 1868) werden kraanvogels regelmatig afgebeeld door verschillende kunstenaars. In hout kerfden ze deze mooie vogels totdat ze langzaam, kleurrijk, laag per laag, tot leven kwamen. Vandaag de dag verschijnen ze meer in origami papier want in Japan is het traditie 1000 kraanvogels te vouwen om een pas gehuwd koppel een lang en gelukkig leven toe te wensen. Kraanvogels staan dus symbool voor geluk.

Opruimen heeft ook te maken met geluk. Daarom is het belangrijk om doorvoelde keuzes te maken bij wat je houdt en waar je afstand van neemt. Door enkel te houden wat je vreugde geeft, creëer je een omgeving waar je graag bent en even kunt uitrusten van de drukte binnen je vertrouwde 4 muren. De ruimtes in je huis zullen evolueren als je focust op wat jou gelukkig maakt. Omgekeerd zullen deze ruimtes jou gaan inspireren en doen transformeren.

Ik geef je een vertrekpunt: start altijd met de volgende vraag als je beslist je gehele huis op te ruimen: “Waarom wil ik opruimen?” Heb je het antwoord? Vraag dan nog eens waarom je dit wilt? En nog eens… Het doorvragen zal een gezicht geven aan welke waarden voor jou belangrijk zijn. Of, wat jou gelukkig maakt, wordt heel concreet. Opruimen gaat over ruimte maken voor wat jij belangrijk vindt. Eveneens gaat het opruimen van je huis over het opruimen van je hart.

Dus zet je deur open voor de kraanvogel en laat hem onbelemmerd je huis rondvliegen. Zijn beweging, vrijheid en authenticiteit zullen je (in)zicht geven in hoe geluk er voor jou uitziet. Doet dat je hart iets intenser slaan?

Ikigai - je reden om te zijn

IkigaiTessy Troubleyn
 
Ikigai en opruimen volgens de KonMari-methode zijn verbonden
 

In het dorpje Ogimi in Zuidelijk Japan ligt de levensverwachting uitzonderlijk hoog: een groot aantal mensen wordt er ouder dan 100. Het wordt ‘het dorp van de eeuwelingen’ genoemd. Het geheim is … Ikigai (生 き 甲 斐).

Ikigai verwijst naar de dingen die iemands leven waardevol maken. Het gaat over je levensdoel. In het Frans zeggen ze het heel mooi: le raison d’être. Als je een doel hebt, weet je waarom je ‘s ochtends opstaat. Dit brengt actie en gedrevenheid. En als we de inwoners van Ogimi mogen geloven, leidt het tot een tevreden en lang leven.

Hoe ontdek je nu je Ikigai?

Je kan beginnen met een antwoord te zoeken op de volgende 4 vragen. Wat doe ik graag? Waar ben ik goed in? Wat heeft de wereld nodig? Waar kan ik voor betaald worden? Het is belangrijk dat je hetzelfde antwoord kan geven op alle vragen. Ikigai gaat dus veel verder dan jouw persoonlijke doel. Als het de wereld niet ten goede komt, dan mis je je bestemming. En vreemd is dit niet. Als je bijvoorbeeld iets graag doet, waar je goed in bent en je hiervan je beroep hebt gemaakt, maar je levert niks bij aan de wereld is de kans groot dat je vroeg of laat overmand wordt door een gevoel van nutteloosheid.

Vind je het moeilijk om ‘het’ antwoord op deze vragen te vinden, dan kan opruimen volgens de KonMari-methode je soelaas brengen. Door enkel de voorwerpen bij te houden die je blij maken en die waardevol voor je zijn, voel je wat echt belangrijk voor je is. Je scheidt het kaf van het koren. Alles wat overbodig is, wat er niet meer toe doet, daar neem je afscheid van. Vanzelf komt er zo ruimte voor zaken die er echt toe doen en dit kan je vrij letterlijk nemen. Er is meer plaats in je huis en in jezelf om die dingen te gaan doen die je graag doet. Zo breng je opnieuw passie en levenslust in je bestaan. En passie is de poort naar Ikigai.

Spark joy

Spark joyTessy Troubleyn
 
spark joy
 

Je kan opruimen op 3 niveaus. En het goede nieuws is dat ze elkaar beïnvloeden. Hierin zit precies de kracht of ‘magie’ van opruimen volgens de KonMari-methode.

Het eerste niveau is het materiële niveau: de handen uit de mouwen steken, spullen van een bepaalde categorie (voorbeeld kleding) bij elkaar brengen in één ruimte en selecteren wat je wenst te houden door de vraag te stellen: ‘Does this spark joy?’. Als je deze werkwijze toepast op je ganse woning, heb je op het einde van de rit een huis met enkel nog voorwerpen die je vreugde geven. Door een eenvoudig en praktisch opbergsysteem vind je je weg blindelings terug naar deze ‘gekozen’ voorwerpen. Een lichtere en frisse sfeer zijn voelbaar, er is meer ruimte en je huis is veranderd in een plaats waar je energie en inspiratie opdoet.

Gaandeweg begin je ook vanbinnen te transformeren. Zo buiten, zo binnen. Dit is het tweede niveau of psychische niveau. Door elk voorwerp door je handen te laten gaan en je steeds opnieuw de vraag te stellen: ‘Does it spark joy?’ kijk je in een spiegel en leer je veel over wie je vandaag de dag bent: Wat vind ik belangrijk in mijn leven? Wat maakt me blij? Wat doe ik graag? Wat zijn mijn dromen? Maar ook: Wat heb ik weggestopt en niet aangepakt? Waar houd ik nog steeds aan vast, ook al dient het mij niet meer? Waarom draag ik kleding waar ik me niet goed in voel? Waarom consumeer ik zo veel, zonder dat het mij voldoening geeft? Waarom doe ik niks met de cursussen die ik heb gevolgd? Waarom voel ik me altijd schuldig als ik een gekregen voorwerp weggooi? … Je spullen vertellen je heel veel over jezelf.

Het letterlijk verwijderen van overtolligheden (niveau 1) en je verandering vanbinnen (niveau 2) beginnen zich ook op een derde niveau te laten voelen: het immateriële niveau. Je wordt tevredener met minder, verwelkomt meer vreugde in je leven en je draagt meer zorg voor je spullen, jezelf en je relaties. Dankbaarheid doet z’n intrede. En laat ons eerlijk zijn: er is geen groter medicijn dan dankbaarheid.

Spark joy en dank! Doe het voor je spullen, jezelf, de mensen rondom je en de wereld. Zo verhef je opruimen tot een (levens)kunst. Je zal versteld staan welke deuren er voor je zullen opengaan…

‘Wabi Sabi’ - een perfect imperfect leven

Wabi SabiTessy Troubleyn
Mount Fuji seen across flowering cherries. Hokusai, c. 1802 -05. Bron: Rijksprentenkabinet, Rijksmuseum Amsterdam.

Mount Fuji seen across flowering cherries. Hokusai, c. 1802 -05. Bron: Rijksprentenkabinet, Rijksmuseum Amsterdam.

Wabi Sabi is een Japans begrip, alleen wordt er in Japan zelden over gesproken. Als je aan een Japanner vraagt wat het betekent, zullen de woorden eerder zoek zijn. Het is zelfs niet terug te vinden in het Japanse woordenboek. Waarom? Wabi Sabi huist in het hart en is moeilijk vast te grijpen op papier. Het is iets wat je voelt en de schoonheid ervan zit in de aard van het leven zelf.

Wabi heeft te maken met ‘de schoonheid van eenvoud’ en om dit te kunnen waarnemen heb je gevoelige zintuigen nodig. Waar je ook bent, er is altijd schoonheid aanwezig. Je hoeft hiervoor niks te kopen. Het is er, zomaar. Maar laat je niet misleiden. Ook in wat minder zichtbaar, opmerkelijk of vreugdevol is, zit schoonheid ...

Sabi verwijst naar ‘de vergankelijkheid van dingen doorheen de tijd’ en heeft een tikkeltje melancholie in zich. Neem bijvoorbeeld een antieke kast die door gebruik en ouderdom barsten bevat. Maar, deze littekens doorheen de tijd ontstaan, kunnen net een diepgaande en doorleefde schoonheid geven.

Dit brengt ons bij Wabi Sabi: de schoonheid van het imperfecte, het vergankelijke … zoals de bloesems van de Japanse kerselaar, zoals het leven.

Sta nu even stil. Neem de tijd om echt waar te nemen en laat je hart betoveren door Wabi Sabi. Niet alleen vandaag, ook morgen en daarna.

Een kamer voor jezelf

Een kamer voor jezelfTessy Troubleyn
 
een kamer voor jezelf - Virgina Woolf
 

Samenwonen met anderen is niet altijd eenvoudig. Als je zelf houdt van orde en de ander creëert wanorde, hoe moet het dan? Eigenlijk ben je pas echt volledig klaar met opruimen als je je niet mengt in de wanorde van de ander. Niet iedereen heeft behoefte aan eenzelfde soort opgeruimde omgeving. Spullen van iemand anders weggooien omdat jij ze niet leuk vindt, is al helemaal uit den boze en getuigt van niet al te veel respect. De oplossing: creëer een kamer of hoekje voor jezelf, een plek die je helemaal kan inrichten hoe jij het wenst. En ga nog een stap verder: ook al woon je met een heel gezin onder één dak, geef ieder gezinslid een eigen persoonlijke ruimte.

Wanneer je je ergert aan andermans spullen focus dan opnieuw op jezelf. Vaak ga je een ander veroordelen omdat er iets in je eigen leven niet in orde is. Dat kan je kamer zijn, maar ook iets dat je voor je uitschuift.

Virginia Woolf schreef in 1929 het boek 'A room of one’s own’. Ook zij zag de noodzaak in van een persoonlijke ruimte, zeker wanneer je bezig bent met de creatie van iets nieuws. Zelfs een slot op de deur mag, volgens haar, niet ontbreken.

Dus neem ruimte voor jezelf, letterlijk en figuurlijk. Begin met een fysieke plek waar je je ding kan doen, zonder toeschouwers of kritische ogen van anderen. Zet het compromis hier buiten, want water bij de wijn valt doorgaans niet te smaken.

Maakt het je 'blij'?

Maakt het je blij?Tessy Troubleyn
 
Brieffragment van Vincent aan Theo - bron: Van Gogh museum Amsterdam

Brieffragment van Vincent aan Theo - bron: Van Gogh museum Amsterdam

 

De basisvraag om te beslissen of je tijdens het opruimen een voorwerp bewaart, is 'Maakt het je blij?'. Maar 'blij', wat betekent dat eigenlijk? Volgens Van Dale is 'blij': vrolijk, opgewekt of verheugd over. Is dit wel volledig? Kan je bijvoorbeeld blij zijn met een ervaring die niet zo aangenaam voelde maar die je toch waardevol vindt? Of met een boek dat eigenlijk heel donker is maar dat je diep geraakt heeft? Ooit las ik in de brieven van Van Gogh de volgende mooie zin: droevig, maar altijd blijde. Het toont het andere gezicht van 'blij'.

Als je selecteert bij het opruimen, bedenk dan dat je 'blij' geheel kan invullen hoe 'blij' voor jou voelt. Dat is het boeiende aan het woordje 'blij'. Het is kiezen met je gevoel, met je lichaam en niet met je hoofd.  Je kan blij zijn omwille van een boek waarvan je keer op keer moet huilen, of je kan blij zijn omwille van een trui die zo fijn voelt om te dragen maar tot op de draad versleten is, of ... Alle 'blijs' zijn even goed, anders, maar juist rijker doordat ze met velen zijn. 

'Ma' - leegte of lege ruimte

Ma - leegte/lege ruimteTessy Troubleyn
Pine Trees | 16de eeuw | Tohaku

Pine Trees | 16de eeuw | Tohaku

Op de bovenstaande afbeelding zie je 1 van de 6 panelen van 'Pine Trees' van de kunstenaar Tohaku waarin het Japans concept 'ma' wordt geïllustreerd: leegte, pauze of lege ruimte. Eigenlijk kan je het zien als de lege ruimte rondom alle voorwerpen of tastbare materie. Bij deze inkttekening is 'ma' de ruimte rondom de bomen. En net in deze leegte bestaat de mogelijkheid tot beweging. Zo kan de wind de bomen doen bewegen door de aanwezigheid van 'ma'.  Beeld je eens een kamer in die je van onder tot boven vult met objecten. Hoe meer objecten in de kamer, hoe minder 'ma' en bijgevolg hoe minder je je in deze kamer kan bewegen en dus hoe minder bruikbaar en flexibel ze wordt. Doorgaans is de mens gefocust op voorwerpen. Maar deze kan je eigenlijk niet los zien van de lege ruimte rondom. Het Japanse woord ruimte betekent nooit enkel kamers/gebouwen. Het gaat altijd over de interactie en relatie tussen mensen en/of voorwerpen in deze kamers/gebouwen.

Kijk even rond bij je thuis of op de werkvloer. Hoe zit het met de relatie tussen de lege ruimte en de objecten? En denk eens na over de impact hiervan op de mensen die zich in deze omgeving bevinden.

Opruimen heeft precies te maken met de relatie tussen mensen, objecten en lege ruimte. Leegte is noodzakelijk. Het doet nieuwe dingen ontstaan. Net zoals de boer die zijn veld even braak of beter leeg laat liggen na de oogst, zodat er opnieuw gewassen kunnen groeien. Focus eens op 'ma' in plaats van op voorwerpen, waar je ook bent ... Het geeft een andere beleving ...